bhutan grens india

bhutan grens indiaVisum voor India en Nepal

Wanneer je je reis naar Bhutan combineert met een rondreis door Nepal of India heb je een visum nodig, maar ook wanneer je je Bhutan reis start met enkel een Easy Going Delhi, Bangkok of Kathmandu dien je in het bezit te zijn van de benodigde grensdocumenten.

Als buitenlandse toerist heb je een visum nodig om toegang te kunnen krijgen tot India en Nepal. Graag informeren we je over de kosten die je kunt verwachten, de manier waarop de het visum kunt regelen en welke papieren en gegevens je nodig hebt voor je aanvraag.

bhutan uttarharid poedermanToeristenvisum en transitvisum India

Alle buitenlandse toeristen die naar India reizen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort en een visum. Een toeristenvisum moet je zelf regelen.

Je kunt het visum aanvragen bij het het India Visa & Consular Application Centre. Zij hebben vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Je kunt alleen een aanvraag doen door de benodigde papieren in te leveren en te betalen aan de balie. Aanvragen per post worden niet geaccepteerd. Het is niet meer mogelijk om direct bij de Indiase Ambassade aan de Buitenrustweg in Den Haag een visum aan te vragen.

Het Tourist Single Entry 3 maanden visum wordt doorgaans binnen 7 dagen afgegeven, maar dit is niet gegarandeerd. Alle overige visumsoorten, zoals Tourist 6 maanden en Tourist Double Entry, worden ter beoordeling voorgelegd aan de consul. De aanvraag duurt dan dus langer dan 7 dagen. Let op dat de verwerkingstijd voor een visum soms kan oplopen tot wel 6 weken. Vraag je visum dus op tijd aan!

Voor het aanvragen van een visum voor India kan je ook terecht bij Hèt VisumBuro te Amsterdam. Hèt VisumBuro accepteert alle soorten visumaanvragen voor India. Zij rekenen wel bemiddelingskosten, maar het voordeel is dat je de aanvraag ook via de post kunt opsturen of zelf in Amsterdam langs kunt gaan. Zij zijn gevestigd aan de Veemarkt 230 in Amsterdam. Je kunt Hèt VisumBuro telefonisch bereiken via 0900 – 6655440, van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.30 en 13.30-17.00 uur (€ 1,- per gesprek).

bhutan nepal jaipur palace windsEen Double Entry visum is een visum waarmee je, binnen de geldigheid, twee keer India kunt inreizen. Een Single Entry visum is slechts geldig voor één inreis. De geldigheidsduur van een visum gaat in op de datum van afgifte (date of issue). Vanaf dat moment kan je het land in reizen. Je moet het land verlaten vóór de verloopdatum (date of expiry). Als je een “Single Entry 3 Maanden” visum hebt, betekent dit dus níet dat je vanaf de inreisdatum 3 maanden mag blijven, maar dat je vanaf de datum van afgifte 3 maanden de tijd hebt om het land in en uit te reizen.

Als je minder dan 72 uur in India verblijft tijdens je reis (bijvoorbeeld omdat je een tussenstop maakt van een nacht in Delhi op weg naar Nepal) kun je in plaats van een toeristenvisum een transitvisum voor India aanvragen.

bhutan chandelaoWat heb je nodig voor het aanvragen van je India visum?

Voor een visumaanvraag voor je India visum heb je het volgende nodig:

– Origineel paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit India met nog 2 lege bladzijden naast elkaar;
– 2 pasfoto’s;
– Volledig ingevuld visumaanvraagformulier (http://www.indianembassy.nl/pg182000.doc);
– Ondertekende “Undertaking” (http://www.indianembassy.nl/undertaking.pdf);
– Boekingsbevestiging;
– Engelstalige werkgeversverklaring. Er is geen vast format voor deze verklaring, maar er moet in ieder geval in staan dat je voor toeristische doeleinden naar India reist, dat je bij die werkgever werkzaam bent, welke functie je hebt en per wanneer je in dienst bent.

Zelfstandigen hebben een uittreksel van de Kamer van Koophandel en een kopie van een bankafschrift nodig.

Studenten hebben een kopie van een bankafschrift en Engelstalige brief van hun school op briefpapier nodig, waarin staat dat je bent ingeschreven bij die school en dat je naar India reist voor toeristische doeleinden.

Mensen zonder werkgever en pensioen- en uitkeringsgerechtigden hebben een kopie van een bankafschrift nodig waarop de inkomsten staan vermeld.
Ben je van beroep auteur, schrijver, fotograaf, printer, publisher, omroeper, journalist, editor, of werk je bij een media gerelateerd bedrijf en wil je als toerist naar India, dan moet je een journalisten visum aanvragen. In je visum zal een “endorsement” komen te staan met de tekst: “not valid for professional work”. Bovendien zijn de leges hoger.

Personeel van Defensie of Justitie moeten bij de visumaanvraag, naast de werkgeversverklaring, een verklaring van hun superieuren voegen op een aparte brief op officieel briefpapier waarin staat dat ze verlof hebben en dat ze voor toeristische redenen naar India gaan.

Nepal en India visumvoorwaardenVisum Nepal – vanuit Nederland

Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen dienen in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog zes maanden geldig is. Het visum voor Nepal kun je vooraf aanvragen bij het consulaat in Amsterdam, maar je kunt je visum ook bij aankomst in Nepal regelen.

Als je naar het Consulaat in Amsterdam gaat voor het aanvragen van je Nepal visum heb je je paspoort, een pasfoto en een kopie van je boekingsformulier nodig. Een visum voor 15 dagen kost €37,50, een visum voor 30 dagen kost €52,50 en een visum voor 90 dagen kost €100,-. Het Consulaat rekent €2,50 p.p. administratiekosten. Als je geen tijd hebt om naar Amsterdam te gaan kun je je visum ook per aangetekende post aanvragen. Voor meer informatie over het verkrijgen van een visum kun je bij het Nepalese Consulaat terecht. Het adres:

Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Telefoon: 020-6241530
Open op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag van 10:30 – 13:00 uur.

Je kunt ook een mailtje sturen naar consulate@nepal.nl voor meer informatie.

nepal tharu jongensVisum Nepal – ter plaatse

Als je aankomt op de luchthaven van Kathmandu kun je ter plekke een Nepal visum regelen. Er zijn verschillende visa verkrijgbaar. Wanneer je een korte reis in Nepal gaat maken kun je een visum aanvragen voor 15 dagen voor $25. Een visa voor 30 dagen kost $40. Je kunt dit visum overigens inwisselen voor een langer geldend visum van 90 dagen bij Kathmandu’s Central Immigration Office. De kosten hiervoor bedragen $100. Je kunt je visum in US Dollars, Euro’s en de lokale munt (Nepalese roepies) betalen.

We raden je aan om een scan van je paspoort en visum in je mailbox te zetten, zodat je een kopie altijd kunt printen bij het hotel of in een internetcafé. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies van je paspoort.