reis Bhutan trekking

Even van de wereld stappen

Bhutan trekking - tussen Paro en Thimpu

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Thimpu – Tshaluna – Jemina – Jeledzong - Paro
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 560,- p.p. bij 2 personen (hoogseizoen)
€ 450,- p.p. bij 2 personen (laagseizoen)

Om de binnenlanden en de Himalaya echt mee te maken, kun je het beste een trekking doen. Je wandelt door fruitboomgaarden, dichte wouden, plattelandsdorpjes en loopt een stukje op met een schapenherder. Er zijn ontzettend veel verschillende trekkings. Meestal zijn ze lang, zwaar en gaan ze flink de hoogte in, waardoor je er eigenlijk niet ongetraind aan kan beginnen. Een 3-daagse tocht waar je met een gemiddelde conditie gewoon aan deel kan nemen, sprak ons meer aan. De tocht wordt rustig opgebouwd met een stukje dalen en een nachtje logeren bij een Bhutanese familie in een plattelandsdorpje. Op dag twee proef je even aan het echte trekkingsleven. Met bepakte ezels en een kookploeg ga je op pad. `s Avonds wordt er een typische Bhutanese maaltijd voorgeschoteld, kun je opwarmen bij het knetterende kampvuur en slaap je in een tentje onder de sterrenhemel. Je sluit af met een glooiende afdaling naar Paro.

Kortom drie afwisselende actieve dagen die voor iedereen te doen zijn. Trek die wandelschoenen aan en klim mee over de verrassende paden in het land van de draak.

Overnachten: 1 nacht in koepeltentje, 1 nacht in guesthouse, comfort 1 of 2
Excursie: geen
Transport: transfer luchthaven – hotel, auto met privéchauffeur
Maaltijden: 2 x ontbijt, 2 x lunch, 2 x diner
Overig: koffie, water en thee, Engelssprekende gids
  • internationale vluchten

  • visum (Euro 62,- p.p. – eenmalig in totale Bhutanreis)

  • fooien

Bhutan trekking jehminaDag 1 – Thimpu – Tshaluna – Jemina

Wandelafstand: ca. 11 km

Na het ontbijt word je in de loop van de ochtend door onze chauffeur afgezet bij het plaatsje Jemina. Vanaf hier start je driedaagse Bhutan trekking. Vanuit de vallei wandel je langs dichtbegroeide pijnboombossen, kabbelende riviertjes en terrasvormige rijstvelden omhoog.. De dag eindigt met een stukje dalen tot aan het dorpje Tshaluna, waar je verblijft bij een Bhutanese familie in een guesthouse. Even lekker ontspannen en je spieren wat rust geven. Na de wandeling kun je je hier even opfrissen en je spullen neerzetten. Het is leuk om ’s middags nog even het dorp door te lopen. Spelende kinderen willen graag op de foto en het zou zo maar kunnen dat je ergens wordt uitgenodigd voor een kopje thee. ’s Avonds zal de vrouw des huizes een Bhutanese maaltijd voor je bereiden… en is er ook wel tijd om het lokale bier te proberen.

bhutan hike ezelDag 2 – Tshaluna – Jeledzong

wandelafstand: ca. 10 km

Na het ontbijt trek je je wandelschoenen aan om vervolgens weer op pad te gaan. Tijdens de trekking gaan begeleiders en paarden bepakt met keukengerei, bagage en tenten al vooruit. Vergeleken met gisteren wordt ook de route vandaag iets pittiger. De route slingert vandaag bergopwaarts langs kleurrijke rododendron-bossen en dichte naaldwouden. Halverwege even een pauze nemen voor een goedverzorgde Bhutanese picknick. Als je eind van de middag aankomt in het kamp, staan de tenten al klaar en het avondeten al te pruttelen op het vuur.’s Avonds bij het kampvuur nog even wat opwarmen om vervolgens snel je bedje op te zoeken…

Dag 3 – Jeledzong – Parotrek-bhutan-reis

wandelafstand: ca. 15 km

Vroeg in de ochtend word je gewekt door het gefluit van de vogels. Je kunt je even wassen en vervolgens genieten van een ontbijtje, verzorgd door de kookploeg. Na het ontbijt ga je weer op pad. De kookploeg zorgt ervoor dat de tentjes, de bagage en het kookgerei weer meegaan, dus daar heb je geen omkijken naar. Met een beetje zware benen, ga je vandaag zo’n 1000 meter dalen. De route kronkelt langs kleine dorpjes, fruitboomgaarden en pijnboom-bossen. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht op de vallei van Paro en in de verte kun je de besneeuwde Himalaya toppen zien. Onderweg lekker theedrinken, tenminste voor wie van yakthee houdt en genieten van de natuur. De laatste loodjes zijn het zwaarst. Aan het einde van de trekking moet er nog even iets geklommen worden. De wandeling eindigt bovenop de heuvel aan de Parovallei bij het Nationale museum, een voormalige wachttoren. Het museum is een rond gebouw met een brug er voor. Er zijn veel oude thangka’s te zien en natuurlijk altaren. Als je nog wat puf over hebt, is het leuk om hier nog even een kijkje te nemen.

Ben je toch wel een beetje vermoeid? Dan staat hier je auto met chauffeur weer klaar om je naar je volgende bestemming te brengen. Nog geen genoeg van het wandelen? Slaap dan een nachtje in Paro en ga daarna door Haa! een verborgen Shangri-la, ga Dwalen door Dzong, dromen bij boer of reis naar de Kraanvogelvallei.

bhutan backpacksWat neem je mee?

Zoals zoveel dingen in Bhutan, gebeurt ook een trekking in stijl. Je bagage wordt vervoerd door ezels, de tenten worden alvast opgezet en een kookploeg gaat vooruit en zorgt dat het eten klaar staat. Omdat de ezels bepakt worden met bagage, is het voor deze tocht belangrijk dat je met een rugtas reist. De ezels kunnen geen koffers vervoeren. Aangezien je je bagage bij het beginpunt van de tocht meegeeft is het handig om een dagrugzak mee te nemen. Een aantal handige spulletjes voor onderweg; zonnebrandcrème (minimaal factor 10), lippenbalsem (dat is niet te verkrijgen in Bhutan), zonnebril, petje, veldfles of flesje water, toiletpapier en fotocamera. Houd er rekening mee dat het zomaar flink kan regenen en het in de namiddag en avond af kan koelen. Dus zorg ook voor iets warms en een eigen slaapzak. We raden je aan om ook echt wandelschoenen mee te nemen met goed profiel; je gaat echt off the beaten track.