Naar boven

Handige weetjes

Algemene informatie

Reizen met Riksja Bhutan

Bhutan vakantie informatie

Eeuwenlang is Bhutan alleen bereikbaar geweest via een hoge pas vanuit Tibet. Een unieke cultuur was geboren… Met dansende monniken, eeuwenoude kloosters, uitgestrekte wouden en een koning die op handen wordt gedragen, is dit koninkrijkje met recht ‘one of a kind’ . Het Bruto Nationaal Geluk is belangrijker dan het Bruto Nationaal Product en ooit gehoord van een koning die zijn paleis inruilt voor een eenvoudig huis? Ook dat gebeurt in Bhutan. Vanuit het boeddhisme is er veel respect voor alle levende wezens en de natuur. Niets is wat het lijkt en alles is net even anders dan je denkt; een reis door Bhutan is echt een avontuur waar weinigen je voor zijn geweest.

Weet je dat?

Tijdverschil: in Bhutan is het 4 uur later dan bij ons. In de winter is het nog een uur later. Als het bij ons in de zomer 13:00 uur ’s middags is, is het in Bhutan 17:00 uur ’s middags. In de winter verzetten de Bhutanezen de tijd niet, ze werken gewoon een uur korter per dag.
Taal: Dzongha is de officiële taal, maar met Engels kun je goed uit de voeten. De gids en chauffeur die met je meereizen, spreken Engels. Ook verkeersborden, menukaarten en boeken zijn in het Engels.
Voltage: de netspanning is 220 Volt. Er zijn vaak afwijkende stopcontacten, waardoor het wel handig is om een wereldstekker mee te nemen. Het kan nog wel eens voorkomen dat de stroom uitvalt. Een zaklamp komt dan goed van pas.
Drinken/eten: Bhutan kent een grote variatie in groente en fruit. De basis van de Bhutanese keuken is rijst, gerst of aardappelen. En natuurlijk ontbreken de chilli’s niet. Kraanwater is nìet drinkbaar, flessen water zijn overal te koop. Let wel even op dat de flessen gesealed zijn en wees voorzichtig met ijs. Pas op met het eten van ongewassen of rauwe producten. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over gezondheid.

Bellen: In het Westen heb je aardig wat bereik met je mobiele telefoon en ook vanuit de hotels is het mogelijk te bellen. Ga je een trekking maken of naar de oostkant van Bhutan, dan ben je over het algemeen moeilijk bereikbaar.
Internet: In een aantal hotels vind je nog een ouderwetse computer waar je tegen betaling gebruik kunt maken van internet. In het westen van Bhutan vind je wel steeds vaker plekken en hotels waar je (vaak tegen betaling) gebruik kunt maken van Wifi.
Fotograferen: de meeste Bhutanezen voelen zich vereerd als je een foto van ze wil maken. Vraag wel altijd even toestemming. De meeste mensen zijn een beetje te verlegen om Engels te spreken maar begrijpen het wel. Houd er rekening mee dat het maken van foto’s in Bhutan niet overal is toegestaan, vraag altijd toestemming en wees terughoudend. Je mag bijvoorbeeld in een dzong vaak niet binnen fotograferen.

Meenemen op reis

Tijdens je Bhutanreis neem je natuurlijk logische zaken als reisgids, stevige schoenen en camera mee. Door de hoogteverschillen en het zonnetje dat in de middag al snel achter de bergtoppen verdwijnt, kan het flink afkoelen. Het is dan ook belangrijk om voldoende warme kleding mee te brengen. Ook regenkleding, wereldstekker, zaklamp, wekker, zonnebrandcrème en oordopjes (de Bhutanese honden slapen de hele dag, ’s avonds trekken ze erop uit…) mogen eigenlijk niet in je uitrusting ontbreken. Hoewel je er misschien niet direct aan zou denken, is het ook een aanrader om je badkleding mee te nemen. Een van de tradities is om na een dagtocht heerlijk bij te komen in een Bhutanees hot-stone bad. Heb je plannen om tijdens de reis een trekking te maken, lees ook de extra tips en aanvullende informatie op onze extra pagina over trekkings.

Klik hier voor het samenstellen van je eigen Bhutanreis en op de pagina Hoe reis je in Bhutan? Kijk ook eens op onze klimaatpagina.

background-pattern