bhutan reizen - mongar festival

bhutan mongar festivalFestivals in Bhutan

Kleurrijke outfits, traditionele muziek, boogschieten en natuurlijk spectaculaire gemaskerde dansen, dat is de Tsechu. Voor velen is het het hoogtepunt van het boeddhistische kalenderjaar in Bhutan. Wanneer de regentijd voorbij is en de oogst is binnengehaald, wordt voor de meeste Bhutanezen het sobere boerenbestaan onderbroken door deze religieuze festivals. Door het hele land worden er in grote en kleine dzongs gemaskerde dansen opgevoerd, met elk een eigen stijl en eigen verhaal. Zo heb je bijvoorbeeld de dierendans, zwarte-hoedendans en de kwade-godendans.

 

bhutan-reizen-festival

 

Er wordt op lange hoorns geblazen en op cimbalen geslagen. En om de aandacht vast te houden huppelen er clowns rond om het publiek te vermaken. Wij vonden het erg mooi om te zien dat jong en oud van heinde en verre komt om een dag van het festival mee te pikken. De boerenkleding wordt verruild voor de meest bijzondere gho of kiira (tradionele gewaden) en de mooiste sierraden, welke soms generaties lang door de familie worden bewaard. Het is werkelijk een ware kleurenexplosie. En je merkt goed hoe de festivals in Bhutan bijdragen aan het versterken van het geloof in Boeddha en het ontmoeten en weerzien van vrienden en familie. Buiten de kloosters gaat het er vaak wat minder religieus aan toe. De alcohol vloeit rijkelijk, er worden gokspelletjes gespeeld en op de houtvuurtjes rond het festivalterrein wordt yakvlees geroosterd.

 

bhutan mantra mongar

Overal staan kraampjes waar yakhuiden, Chinese rijstkommen en traditionele kledij worden verkocht. Uiteraard vinden er ook boogschietwedstrijden plaats, want boogschieten is dé nationale sport van het land. De stemming is vrolijk en de mensen genieten volop van de gezelligheid die het harde boerenbestaan voor eventjes doet vergeten. De festivals vinden plaats in het voor- en najaar, waarvan de belangrijkste plaatsvinden in Paro, Thimpu en de Bumthang regio. Wij raden je echter aan een wat minder populair festival in Bhutan te bezoeken. Zo vonden wij het in Mongar juist leuk dat we bijna de enige Westerlingen waren, dat we alles goed konden zien en ons gemakkelijk konden mengen met de lokale toeschouwers. Een onvergetelijke ervaring.

We helpen graag uitzoeken of het mogelijk is om tijdens je reis een van de festivals bij te wonen. Voor meer informatie kun je ons een e-mail sturen met daarin je wensen en contactgegevens.

 

 

Heeft deze informatie je geholpen?

1 Star2 Stars
Laden...