reizen bhutan kraanvogels

Kraanvogelvallei

Bhutan Kraanvogelvallei

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Phobjikha vallei
Reisduur: 2 dagen / 1 nacht
Reissom: € 280,- p.p. bij 2 personen (hoogseizoen)
€ 225,- p.p. bij 2 personen (laagseizoen)

Bergen en valleien wisselen elkaar af in het Bhutanese landschap. Vooral de bergtoppen van de Himalaya krijgen in de reisboeken veel aandacht. Toch zijn de valleien van Bhutan minstens zo betoverend en mysterieus. Kom je vanuit het westen dan werp je bij het passeren van Dochu la pass, nog een laatste blik op de Himalayareuzen, voordat je de komende dagen de valleien in trekt. Onderweg kan je zomaar ineens oog in oog komen te staan met een verdwaalde yak en opletten of je een gouden langoer kan spotten. Als klap op de vuurpijl, ga je naar de groene Kraanvogelvallei. De officiele naam is de Phobjikha vallei. Voor velen de mooiste vallei uit de Himalaya. In het voor- en najaar kun je hier de zeldzame kraanvogel met zwarte nek spotten, die dan hier vanuit Tibet komt overwinteren. Je bezoekt het kraanvogelcentrum en stapt in de sporen van de kraanvogels. Je verblijft in een sfeervol middenklasse hotel aan de rand van de vallei. Als 's ochtends de ochtenddauw langzaam wegtrekt door het doorkomende zonnetje dat glinstert op de dauw van de bladeren, voelt het even als het mooiste en plekje op aarde.

Overnachten: 1 nacht in 2-persoonskamer in middenklasse hotels, comfort 3
Excursie: geen
Transport: transfer luchthaven – hotel, auto met privéchauffeur
Maaltijden: 1 x ontbijt, 1 x lunch, 1 x diner
Overig: koffie, water en thee, Engelssprekende gids
  • internationale vluchten

  • visum (Euro 62,- p.p. – eenmalig in totale Bhutanreis)

  • fooien

Bhutan Kraanvogelvallei - dzongDag 1 – Aankomst Kraanvogelvallei

Na het ontbijt wacht de route richting het dorp Gantey aan de rand van de Black Mountains, een groot natuurreservaat. Het dorp zelf ga je niet echt in, maar je gaat wel naar de Gante Goemba, een grote dzong aan de rand van de Kraanvogelvallei. De dzong is in Tibetaanse stijl gebouwd, maar wordt momenteel gerestaureerd. Anders dan bij veel andere dzongs is dit echt nog een ‘werkende dzong’ waar vandaag de dag nog zo’n 140 monniken wonen en studeren. Er is altijd wel wat bedrijvigheid in en om de dzong, dus met een beetje geluk kun je een van de ceremonies bijwonen. Vanaf de dzong heb je een weids uitzicht over de vallei, aanleiding voor een veelbelovende middag.

Na een bezoek aan Gante Goemba zak je af naar de groene en weidse Phobjikha vallei. De vallei staat bekend om de zeldzame kraanvogel met zwarte nek die er ’s winters verblijven. Velen vinden dit een van de mooiste valleien van de Himalaya.

bhutan pohobjikhaIn de loop van de ochtend kom je aan bij het kraanvogelcentrum. Hier vind je alle informatie over vogels, video’s, foto’s, brochures en het is de start van verschillende wandelingen. Eet nog even een hapje voordat je erop uit trekt, zodat je met een goed gevulde maag de middag in de vallei door kan brengen.

Van oktober tot maart heb je de grootste kans om de kraanvogel te spotten. Meestal komen de vogels eind oktober naar de vallei en vliegen ze eind februari terug naar hun zomerhuisjes in Tibet. Voordat de vogels terugkeren naar Tibet, vliegen ze altijd een paar rondjes om de Gante Goemba. Hierdoor zijn de vogels heilig en wordt er in deze regio in zo’n beetje ieder liedje over gezongen. Vraag je gids maar naar de liedjes, waarschijnlijk is ie niet meer te stoppen.

Na een wandeling door de vallei brengt de chauffeur je naar je hotel in de vallei. Het hotel met uitzicht op de vallei heeft een typische Bhutanese architectuur met pasteltinten, houtsnijwerk en aparte vormen waardoor het meer wat weg heeft van een fort dan een hotel.

bhutan kraanvogel valleiDag 2 – Vertrek uit de Kraanvogelvallei

Na het ontbijt word je opgehaald door de chauffeur en ga je oostwaarts het centrale Bhutan verkennen. Dan ga je over de Chele la pass naar Legendes van Bumthang.
Gaat vanaf de luchthaven van Paro je vlucht richting huis, dan kun je afhankelijk van het tijdstip nog een nachtje in de onontdekte Haa vallei doorbrengen met onze bouwsteen Haa! een verborgen Shangri-la. Houd er rekening mee dat het  ca. 6 uur rijdenis naar Paro.