Naar boven

Highroad to India

bouwsteen

  • Reisschema:
    Jakar – Mongar – Trashigang – Samdrup Jongkhar
  • Reisduur:
    5 dagen / 4 nachten
  • Reissom:
    € 1.245,- p.p. bij 2 personen
Aan het einde van de Bhutanese highway wacht het grootse India. Van een alpine omgeving ga je naar de subtropische regenwouden van het zuiden van Bhutan. Naaldbossen maken plaats voor bamboewouden en maïsvelden. Gletsjerwater klettert langs de rand van de berg naar beneden en ontspringt in tal van kleine watervallen en rivieren. Het wordt warmer, er rijden grote trucks op de weg en je passeert grotere steden en dorpen. Onderweg kom je zelfs langs een Nepalese stupa. Kortom je komt dichterbij de grens met India. De diversiteit van het landschap in dit stukje zuid Bhutan maakt je reis helemaal compleet. Op naar een kopje Darjeeling thee, na alle yakthee zal dat vast heerlijk smaken...
Bhutan India reis
Decorative torn edge

Dag 1 – Jakar – Mongar

Reistijd: ca. 7 uur

Na het ontbijt verlaat je Jakar. Je maakt je op de voor de laatste daagjes Bhutan. Ura is het laatste plaatsje in de Bumthang regio. Het gebied is heel dunbevolkt en om de Indiaase grens te bereiken, moet je de komende dagen behoorlijk wat kilometers afleggen. De chauffeur kiest een afwisselende route. Vanaf het Ura dorp klim je steil omhoog, daarna een afdeling naar de Sengor vallei. Je ziet het landschap nu ook enorm veranderen. Van alpine wordt het geleidelijk subtropisch. Als je voor de lunch uit de auto stapt, merk je meteen dat het warmer en vochtiger is. De route gaat verder langs watervallen en dichtbegroeide coniferenbossen maken plaats voor bamboewouden, naaldwouden en maïsvelden. Je stopt nog bij een Nepalese stupa.

Na een rit van 7 uur bereik je Mongar. Het is weer even klimmen, het dorp Mongar is tegen een bergwand aangebouwd. Heb je zin, dan kun je nog even langs de Mongar dzong gaan. Ben je een beetje doorreisd, dan zet de chauffeur je evengoed af bij het hotel, waar je lekker kan bijkomen van deze, toch wel lange, reisdag. Vanaf je kamer heb je uitzicht over de vallei en kun je de dzong zien liggen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Mongar – Trashigang

Reistijd: ca. 3 uur

De auto met chauffeur staat na het ontbijt voor je klaar. Vanuit Mongar daal je zigzaggend af door de maisvelden en bananenplantages. Je luncht op een mooie plek aan de kant van de weg. Dan het laatste stukje naar Trashigang. Je passeert een brug en ziet dan de dzong en stad al liggen. Na Thimpu is Trashigang de grootste stad van Bhutan. Je bezoekt de dzong van Trashigang die hoog boven de rivier ligt. Een touwbrug over het water leidt je naar de dzong. Anders dan bij alle andere dzongs in het land heeft de dzong ook een grote tuin. Na het bezoek aan de dzong, word je naar het hotel gebracht. Hier eet je ’s avonds en verblijf je een nacht.

Decorative torn edge

Dag 3 – Trashigang – Trashi Yangtse – Trashigang,

Reistijd: ca. 2 uur

Vandaag maak je vanuit Trashigang een uitstapje naar Trashi Yangtse. Onderweg bezoek aan Gom Kora. Op deze plek is een kleine tempel gebouwd bij de rots waar Guru Rimpoche gedurende lange tijd gemediteerd heeft om de demonen die hier huisden te overwinnen. In deze rots bevindt zich een zeer smalle doorgang en als je je hier doorheen kunt wringen, heb je je bevrijd van al je zonden. Als je de rots kan beklimmen of een steen op kan tillen en 3 keer om de rots kan tillen zal je ook in een volgend leven beter reïncarneren. Dan rijd je door naar Tashiyangtse waar je de Chorten Kora bezoekt en luncht. Deze chorten is gebouwd naar Nepalees voorbeeld en daarom enigszins gelijkend op de Bodnath stoepa in Kathmandu. In het Doksum dorpje zien we een hangbrug uit de 15de eeuw en traditionele Bhutanese weefgetouwen.

Decorative torn edge

De streek rondom Trashi Yangtse is bekend omwille van de houten kommetjes die er gemaakt worden. Deze kommetjes worden gedraaid uit één stuk hout. Ze worden gebruikt voor de opslag van “tengma” (= platgestampte en geroosterde maïskorrels), en “zau” (gepofte rijst) of als bord om uit de eten. Naast een bezoek aan de Dzong en de witte Chorten Kora stupa , is er ook een bezoek aan het Zorig Chusum instituut waar studenten de 13 traditionele “arts & crafts” van Bhutan aanleren. Dan terug naar Trashigang waar je overnacht.

Decorative torn edge

Dag 4 – Trashigang – Samdrup Jongkhar

Reistijd: ca. 6 uur

De route van Trashigang naar Samdrup Jongkar duurt zo’n 6 uur. Het is veel minder klimmen en zigzaggen dan je een paar dagen eerder gewend was. Wel is het drukker onderweg. Er zijn meer auto’s op de weg en ook zie je steeds meer trucks. Onderweg passeer je Guru Rinpoche’s symbolische paradijs: de Zang Pelri Tempel. Via de dorpen Khaling en Deothang reis je verder naar Samdrup Jongkhar. Je reist in dit deel van Bhutan door een groots tropisch woud en ziet vanuit de auto de vele teak en bamboe plantages. Vanavond kun je als afscheid eten met je gids en chauffeur en misschien nog een laatste keer proosten op je Bhutan avontuur. Je slaapt vanavond in de grensplaats Samdrup Jongkhar. Verwacht een schone, maar minder sfeervolle kamer. Je merkt er duidelijk dat de nadruk in deze plaats ligt op het drijven van handel en het vervoeren van goederen van en naar India.

Decorative torn edge

Dag 5 – Vertrek

Na het ontbijt steek je de grens over en word je aan de andere kant van het grenskantoor opgehaald door de chauffeur uit India. Je gids en chauffeur die je door Bhutan hebben begeleid kunnen de grens namelijk niet over. We regelen een transfer naar de luchthaven van Guwahati in India. In ongeveer vier uur brengt je chauffeur je naar Guwahati airport. Vanaf Guwahati kun je terug vliegen naar Nederland via Delhi of Calcutta. Heb je nog tijd over, dan kun je vanaf hier je reis voortzetten door India.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Highroad to India

background-pattern