Bhutan reizen - sprong

Haa! Een verborgen Shangri-la

Haa vallei

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Haa - vallei
Reisduur: 2 dagen / 1 nacht
Reissom: € 280,- p.p. bij 2 personen (hoogseizoen)
€ 225,- p.p. bij 2 personen (laagseizoen)

Off the beaten track door een vallei die tot 2001 niet opgesteld was voor toeristen. Ongerepte natuur, authentieke valleien en grenzend aan Tibet. Vanaf Chelela pas wandel je door de vallei en heb je echt het gevoel alleen in het gebied te wandelen. Een enorm gevoel van vrijheid. Langs de kam van de berg maak je een mooie tocht naar het dorp Haa, waar het allemaal begon. De meeste organisaties bieden dit aan als slechts een dagtocht. Wij regelen een nachtje bij familie thuis, zodat je er ook echt even bent. Deze bouwsteen is een leuke aanvulling op je verblijf in het westen van Bhutan, maar ook handig in te plannen als je vanuit het oosten via Paro terug wil vliegen. Vlak voor vertrek nog even een nachtje in Haa verblijven.

Overnachten: 1 nacht in guesthouse, comfort 2
Excursie: geen
Transport: transfer luchthaven – hotel, auto met privéchauffeur
Maaltijden: 1 x ontbijt, 1 x lunch, 1 x diner
Overig: koffie, water en thee, Engelssprekende gids
  • internationale vluchten

  • visum (Euro 62,- p.p. – eenmalig in totale Bhutanreis)

  • fooien

bhutan chelela pass

Chelela pass

Dag 1 – Van Paro naar de Haa vallei

Vanuit Paro rijd je vandaag in ca. 2,5 uur naar de Haa vallei. Een route dwars door de rododendronbossen, loofbossen en eikenbossen, klim je langzaam omhoog naar de Chelala pass. Deze pass bevindt zich op 3780 meter, dit is het hoogste punt waar je met de auto overheen kan en ligt op 3988 meter. De top van de berg wordt aangegeven met allemaal gebedsvlaggetjes. Je hebt vanaf deze plek zicht op Jhomolhari, een van de bergreuzen van Bhutan. Een mooie plek voor een foto. De gebedsvlaggetjes in de kleuren blauw, groen, rood, geel en wit zijn symbolen voor water, hout, vuur, aarde, ijzer. Ook staan ze voor de 5 mediterende Buddha’s. Je komt de vlaggetjes door heel Bhutan tegen.

De Haa vallei is pas sinds 2002 geopend voor toeristen. Het is de meest westelijke vallei van Bhutan, grenzend aan Tibet. Dwars door de vallei loopt de Haa rivier. De vallei is omgeven door karakteristieke gevormde bergtoppen, die als heilig worden beschouwd. De eerste bergtop is gewijd aan Ap Chhundu, de beschermgod van de Haa vallei.

bhutan haa vallei pujaNadat je de pas voorbij bent, kom je langs de Kila nunnery, het oudste klooster in Bhutan. Hier wonen nog 32 nonnen, die je vaak in en rondom het klooster ziet mediteren. Hierna wordt het echt tijd om aan de inwendige mens te denken. Je rijdt door naar Haa, waar je in kunt checken in het hotel. Hier kun je gelijk een hapje eten.

Maak in de middag een wandeling door de vallei. Haa betekent mysterieus. Als je door de vallei wandelt langs de oevers van de rivier en, in de lente, bloeiende rhododendrons, dichtbegroeide naaldwouden en de bergtoppen van Tibet op de achtergrond, begrijp je dat meteen. Heb je eens zin in wat anders; vraag je gids dan of hij mountainbikes wil regelen, zodat je op de fiets langs de verschillende bezienswaardigheden kan. Na een wandel- of fietstocht aanschuiven voor een diner met het lekkerste yakvlees uit de regio. Eet je in het dorp, dan brengt de chauffeur je na het diner terug naar je guesthouse in het stadje.

De meeste reisorganisaties doen de Haa vallei slechts als een dagtour vanuit Paro. Wij vinden dat de Haa vallei zo mooi en rustig is, dat je er juist even de tijd voor moet nemen.

bhutan haa valleiDag 2 – Vertrek

Sportievelingen kunnen na Haa in beweging blijven met Even van de wereld stappen. Kamp je met wat zadelpijn of zware benen is het goed om verder te gaan met de Kraanvogelvallei. Op weg naar Punakha zit je even een tijdje in de auto en kan je een beetje bijkomen. Dwalen door dzong, dromen in dorp is ook nog een stuk rijden, maar wel iets actiever.

Als dit het laatste onderdeel van je Bhutanreis was, brengt de chauffeur je naar de luchthaven van Paro en kun je tijdens de vlucht alle opgedane indrukken laten bezinken.