india reizen - varanasi ganges

Heilige taferelen aan de Ganges

Ganges rivier India

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Varanasi
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 222,- p.p. bij 2 personen

Met deze bouwsteen reis je naar de stad Varanasi aan de heilige Ganges rivier. Varanasi herbergt alle heftigheden van India in één stad: het verkeer is chaotisch, de lucht is vervuild, bedelaars liggen op straat en iedereen 'wil' wat van je. Niet voor iedereen geschikt, en sommige reizigers kiezen ervoor Varanasi over te slaan tijdens hun India reis. Maar Varanasi is ook een van de heiligste steden van India. De Ganges is de bron van leven en dood: de pelgrims wassen zich in het water, poetsen er hun tanden en doen er hun was. Maar aan de trappen (ghats) naar de rivier worden ook publieke crematies gehouden, en als het lichaam wordt teruggegeven aan de Ganges, is dit de ultieme beloning voor de hindoes.

Je maakt al deze taferelen van dichtbij mee met deze bouwsteen. Je slaapt in een hotel direct aan de Assi ghat, een van de levendigste ghats van Varanasi. Op de ochtend van de tweede dag maak je bij zonsopgang een boottocht over de Ganges, waarbij je de stad ziet ontwaken.

Overnachten: 2 nachten in een middenklasse hotel in Varanasi
Excursie: boottocht over de Ganges en wandeling door Varanasi
Transport: naar Varanasi hotel per auto met chauffeur
Maaltijden: 2x ontbijt
  • maaltijden naast het ontbijt

  • entreegelden

  • overig vervoer

  • fooien

bhutan india varanasiDag 1 – Aankomst in Varanasi

Kom je vanuit Agra met de nachttrein, dan word je opgehaald op het treinstation en naar je hotel gebracht. Kom je over land met de bouwsteen Overland van Taj naar Varanasi dan brengt de chauffeur je ’s middags direct naar je hotel. Varanasi bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel, waarbij in het oude deel je zintuigen op elke straathoek op de proef worden gesteld door de straatverkopers en het chaotische verkeer. In het nieuwe stadsdeel vind je juist wat meer ruimte en groen.

Wij vinden zelf een verblijf in het oude stadsdeel het meest indrukwekkend: de chaos is immers waarvoor de meeste mensen naar Varanasi komen. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ghats, pal aan de Ganges rivier. Het hotel is standaard en sommige kamers zijn klein, maar de lokatie maakte voor ons alles goed. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van alle rituelen die de Indiërs uitvoeren aan hun heilige moeder Ganges.

bhutan aarti varanasi indiaJe kunt ’s avonds op eigen gelegenheid de ‘aarti’ ceremonie aan de Ganges rivier bijwonen, deze vindt rond 6 uur of half 7 plaats bij de centrale Dashaswamedh ghat. Priesters houden hier elke avond een speciale ceremonie waarbij ze hun god moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven. Onder het gezang van liederen worden grote lampen en fakkels aangestoken, wat een mystieke en magische sfeer creëert. Houd er rekening mee dat het tijdens de aarti heel erg druk wordt op de ghats, en let goed op je spullen. Het is ook mogelijk om een bootje te huren voor een paar euro en de ceremonie vanaf het water te bekijken.

Na de cermonie kun je in Varanasi een restaurant opzoeken voor je avondmaaltijd. Wil je in het oude gedeelte van Varanasi blijven, dan is het Dolphin Restaurant op het dak van het Rashmi Guest House (bij Manmandir ghat) een goede optie. Ga je richting het nieuwe deel van de stad, dan kun je gemakkelijk zelf een restaurant vinden omdat hier meer opties zijn.

bhutan india ganges varanasiDag 2 – Varanasi, ochtend boottocht over de Ganges

Op deze vroege ochtend ga je net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. Je ziet badende pelgrims, mensen die de was doen of hun tanden poetsen met het bruine water van de rivier. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is waarschijnlijk één van de meest indrukwekkende rituelen die je in India zult zien. Naast ons zat een man die ons fluisterend het ritueel uitlegde. Het lichaam wordt op een baar (zonder kist) door de straten van de stad Varanasi gedragen en onder luid gezang loopt de stoet naar de rivier. Denk eraan dat je bij de crematieghats geen foto’s mag maken. Na de boottocht volgt een korte wandeling door het oude centrum van Varanasi, terug richting je hotel.

bhutan india varanasi vrouw

De rest van de dag ben je vrij om zelf Varanasi te verkennen. Dwaal door de kronkelende straten, stel je zintuigen op de proef bij de winkeltjes en kraampjes, maar op met rinkelende riksja’s die voorbij zoeven…

Wil je ’s middags een rustigere plek opzoeken, neem dan een taxi naar het stadje Sarnath, 5 km buiten Varanasi. Sarnath is een pelgrimsplaats waar Boeddha zo’n 2500 jaar geleden is geweest en er de ‘dharma’ gepredikt heeft om het nirwana te bereiken, nadat hij verlicht werd in het plaatsje Bodghaya. De religieuze keizer Ashoka heeft daarop een enorme stoepa (tempel) en enkele boeddhistische kloosters laten bouwen. Elk boeddhistisch land ter wereld heeft daar nu zijn eigen tempel voor de landgenoten gebouwd en zo lijkt dat plaatsje een beetje op een wereldtentoonstelling.

bhutan india straat varanasiDag 3 – Varanasi, vertrek

Vandaag eindigt na het ontbijt je Varanasi Ganges bouwsteen. Waarschijnlijk heb je net als wij zin om de drukte van de stad even te ontvluchten. Je kunt vanuit Varanasi verschillende kanten op. Wil je terug naar Delhi, dan kunnen wij een nachttrein of binnenlandse vlucht voor je boeken.

Wil je liever doorreizen naar het groene zuiden van India, dan gaan er vanuit Varanasi vluchten naar Bangalore of Cochin (met een overstap in Delhi of Mumbai).

Liever je India avontuur afsluiten in het rustige en mystieke Nepal? We regelen een overland transfer van Varanasi naar Lumbini in Nepal. Je legt deze afstand dan in een lange dag af (ongeveer 10 tot 12 uur), onze chauffeur helpt je bij het oversteken van de grens, waarna je je reis in Nepal kunt vervolgen.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...