nepal olifanten chitwan

Chitwan jungle en neushoorns

Chitwan National Park

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Chitwan National Park
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 193,- p.p. bij 2 personen

Het Royal Chitwan National Park ligt in het subtropische laagland van Nepal en is een ongerept gebied met bijzondere natuur en veel spectaculair groot wild. Er is een behoorlijke kans dat je de gepantserde Chitwan neushoorn in het wild gaat zien en met veel geluk zie je misschien ook luipaarden, beren en wilde olifanten. Verder zie je herten, antilopen en krokodillen die zich ophouden bij de Rapti rivier. Je trekt door het park en maakt een kanotocht in een uitgeholde boomstam, uiteraard met getrainde gidsen.

Je slaapt in een sfeervolle en comfortabele lodge aan de rand van het Chitwan National Park. Bijzonder is de inzet van de lokale Tharu stam. Deze lodge wordt namelijk volledig door deze stam gerund en is tevens door hen opgezet. Een bijzonder en succesvol project in Nepal. Met de inkomsten worden nieuwe projecten op gebied van duurzaam toerisme en milieu opgezet en uitgewerkt. Je steunt met deze bouwsteen dus ook de ontwikkeling van duurzaam toerisme in Nepal.

Overnachten: 2 nachten in een sfeervolle community based lodge
Excursie: kanotocht met junglewalk met gids, entreegelden en park permit voor Chitwan
Transport: kano
Maaltijden: 2x ontbijt
  • vervoer van en naar Chitwan National Park

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

nepal chitwan neushoornsDag 1 – Aankomst in Chitwan National Park

Vandaag reis je vanuit Kathmandu of Pokhara naar het Chitwan National Park, een rit van ongeveer 5 uur. Na je bezoek aan de hectische hoofdstad is het fijn om even tot rust te komen. En dat gaat prima in onze sfeervolle lodge in Chitwan. Je slaapt hier in een sfeervolle kamer met decoraties van de Tharu. Wij vonden het fijn om even wat te eten in het open restaurant, waar je vanaf ligbedden uitkijkt over de rand van het park. Je ziet waarschijnlijk een paar olifanten badderen, buffels met een meeliftende reiger en bij helder weer de toppen van het Annapurna gebergte in de verte.

Chitwan National ParkDag 2 – Chitwan National Park

Bij zonsopkomst vonden wij Chitwan National Park op haar mooist. Er hangt een mystiek sfeertje over de vlakte, het eerste gouden licht valt schuin in de dorpjes. De rivier doet magisch aan met mistflarden over het water. Werkolifanten ploegen door het water en een primitief pontje gaat naar de overkant.

Je stapt met je gids in de houten kano en je vaart over de Rapti rivier, waar de krokodillen ook wakker worden. Een ijsvogel gaat er vandoor met een vis en een visarend kijkt wrang toe. Na een half uurtje stap je uit en maak je een junglewalk over smalle paden door de bossen en over de vlaktes waar het ondoordringbare gras schouderhoog staat. Het is een spannend idee dat neushoorns, luipaarden en andere dieren zich schuil houden in dit hoge gras. Wij zagen ook zwarte beren en grote herten. Gelukkig weten de gidsen wat ze doen. Hoewel de neushoorns die wij zagen heel relaxed leken, zijn ze niet te onderschatten. De gidsen hebben hier gelukkig veel ervaring mee.

bhutan nepal chitwan olifantDag 3 – Chitwan National Park, vertrek

Deze ochtend geniet je nog van een ontbijt met uitzicht op Chitwan National Park. Vanuit het restaurant kijk je uit op een rivier en grasvelden met waterbuffels, olifanten en vele kleurrijke vogels. Wij vonden het leuk om een klein rondje te wandelen in de omgeving van de lodge. Tijdens de ochtendwandeling kwamen we kinderen tegen die in hun schooluniform op weg waren naar hun klaslokaal. Je hoort dan vaak ‘namaste’ en veel gegiebel…

Je kunt je verblijf in Chitwan ook verlengen met onze bouwsteen naar de Jungle met de Tharu. Je slaapt dan in een jungle toren aan de rand van het bos en hoort allerlei dierengeluiden in de nacht. Ook kook je met een tharu familie de lokale specialiteiten.

bhutan nepal chitwan jeep safari

Respecteer de olifant!

Als reisorganisatie willen we graag verantwoorde reizen aanbieden, waarbij we respect hebben voor de lokale bevolking, natuur en het welzijn van dieren in onder meer nationale parken. In 2013 hebben wij er, mede door de campagne van de WSPA, voor gekozen om geen olifantensafari’s meer aan te bieden aangezien deze bijdragen aan het in stand houden van het olifantenfokken voor toeristische doeleinden. In Chitwan worden nog steeds olifantensafari’s ondernomen, maar we hebben besloten deze niet meer aan te bieden.

Wil je hier meer informatie over lezen bezoek dan de website van WSPA of vraag het onze reisspecialisten.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...